Blokzijl

Blokzijl werd ooit opgericht als nederzetting maar groeide daarna uit tot een vesting om de vijandige Spaanse schepen te weren.  Daarna, in de Gouden Eeuw werd Blokzijl al snel een overslaghaven met een levendige handel. Er werd door de koopmannen goed verdiend en hiervan werden prachtige huisjes gebouwd die door de eeuwen heen bewaard zijn gebleven en een prachtig decor vormen rond de haven. De huidige huizen, winkels en galeries hebben nog steeds de sierlijke gevels.

Blokzijl is nu niet alleen bekend van haar haven en schitterende natuur, ook het befaamde restaurant Kaatje bij de Sluis zette Blokzijl als gastronomisch dorp op de kaart. Daarnaast is Blokzijl ook bekend vanwege de muzikale evenementen aan het begin en einde van het vaarseizoen. In Juni is er vaak een muziek festival waarbij de optredens worden uitgevoerd op een drijvend podium.

Het water en de watersport zijn verbindende factoren in Blokzijl. Per jaar passeren vele duizenden jachten, sloepen en zeilboten de pittoreske sluis van Blokzijl voor een vaartocht door Nationaal Park Weerribben Wieden of richting de Friese Meren.

OSSENZIJL

Bekijk hieronder de fotos van het dorpje Ossenzijl – in natuurgebied Weerribben Wieden. Vanuit Ossenzijl zijn er schitterende fietsroutes en vaarroutes zowel richting Friesland en de Friese Meren alsook Nationaal Park Weerribben Wieden met plaatsjes als Giethoorn, Blokzijl, Muggenbeet, Wanneperveen, Blauwe Hand, Kalenberg, Sint Jansklooster en Vollenhoven.

Loading...