Bezoekerscentrum Nationaal Park Weerribben Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster is het ideale startpunt voor een dagje in het waterrijke natuurgebied De Wieden. Ga mee op vaartocht, maak een mooie fietstocht of wandeling en bezoek de theeschenkerij. Voor kinderen zijn er ook leuke activiteiten in nationaal park Weerribben Wieden. 

Bijzondere natuur
Zeldzame dieren als de otter en de zwarte stern voelen zich thuis in de natte natuur van De Wieden. Vanaf de observatieplekken in het gebied kun je allerlei soorten vogels zien, zoals de aalscholver en zilverreiger. Op de hooilanden groeien planten met kleurrijke bloemen, zoals de dotterbloem en ratelaar. Uniek voor De Wieden is het zeldzame trilveen.

Mensenwerk
De Wieden is een cultuurlandschap. Het landschap is gevormd door de turfwinning; vanaf de vijftiende eeuw werd hier veen gebaggerd. De eerste aankopen van Natuurmonumenten in De Wieden waren twee eendenkooien. Vanaf hier breidde het gebied zich uit tot zo’n 6000 hectare natuur.

Vaartochten
Nationaal Park Weerribben-Wieden bestaat uit meren en sloten, uitgestrekte rietvelden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. De beste manier om De Wieden te verkennen is dan ook vanaf het water. Van april tot oktober vertrekken er vrijwel dagelijks vaartochten vanaf het bezoekerscentrum.

Bezoekerscentrum
In het bezoekerscentrum vind je de winkel met onder meer streekproducten, kinderartikelen en natuurboeken. In de serre kijk je vanuit heerlijke hangstoelen zo het gebied in. Of kom een kopje koffie of thee drinken aan onze gezellige leestafel.

Binnenlopen
Het bezoekerscentrum ligt aan een schilderachtig straatje met historische veenwerkershuisjes. Wil je meer weten over De Wieden, een suggestie om op pad te gaan, boeken voor een van de vaartochten of een schepnetje voor de kinderen huren, loop dan even binnen. De medewerker aan de balie helpt je graag op weg!

Vaartochten
De excursieboten ‘Zwarte Stern’ en ‘Aalscholver’ varen van april t/m oktober vanaf Bezoekerscentrum De Wieden. De vaartocht staat onder leiding van een deskundige schipper/natuurgids. Er zijn verschillende bestemmingen mogelijk, waaronder de aalscholverkolonie, eendenkooi en het waterdorp Dwarsgracht. Tip: hou er wat kleding betreft rekening mee dat de boten open zijn (het gaat tenslotte om de natuurbeleving).

Onze excursieboot is ook geschikt voor minder validen. Dit geldt echter alleen voor duwbare rolstoelen. Voor het aan boord helpen is wel een begeleider gewenst. Mensen met een elektrische rolstoel kunnen helaas niet aan boord komen.

Varen op aanvraag
Er zijn voor groepen ook vaartochten en excursies op aanvraag mogelijk. De kosten voor het afhuren van een boot zijn € 100,- per uur. Lees meer hierover op Wiedendag

Kanovaren – routes van 9 of 10 km

Verken de Wieden vanaf het water met de kanoroutes van Natuurmonumenten

Uitkijkpunt
Vogelobservatiepunten vind je achter Bezoekerscentrum De Wieden, vogelkijkhutten ten noorden van Giethoorn, bij de Beulakerpolder, bij het Zuideindigerwijde en een uitkijktoren bij Wanneperveen.

Openingstijden

Bezoekerscentrum De Wieden
Provincie Overijssel
Beulakerpad 1,
8326 AH Sint Jansklooster
T (0527) 24 66 44
bcdewieden@natuurmonumenten.nl

1 april tot 1 november: dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00
1 juni tot 1 september: ook geopend op maandag van 12.00-17.00
1 november tot 1 april: woensdag, zaterdag en zondag van 12.00-16.00
vakanties winterperiode: dinsdag t/m zondag 12.00-16.00 (let op: met uitzondering van dinsdag 25 december en 1 januari)