Kuinderbos

Het Kuinderbos is het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. Het bos is een thuishaven van een legio bijzondere planten, paddenstoelen, vlinders, roofvogels en roofdieren, waaronder de boommarter. In het nabije dorp vindt je tevens de Kuinderplas, Met een beetje geluk vindt je nog wat schelpresten uit de Zuiderzee tussen de bomen, aangezien het gebied in de jaren ’40 is drooggelegd.

Tijdens je bezoek aan het Kuinderbos zijn er een drietal bezienswaardigheden welke je bezocht moet hebben: de Burcht van Kuinre, de Oude Haven van Kuinre en de Meetstoel.

De Burcht van Kuinre
In de Middeleeuwen werd de Burcht van Kuinre gebruikt voor rooftochten op de Zuiderzee en inspecteerden de beruchte heren van de burcht de scheepvaart naar de Hanzesteden.

Oude haven van Kuinre
In de Middeleeuwen was het dorpje Kuinre een bruisende handelsplaats waar schippers uit alle gebieden rondom de Zuiderzee naar toe trokken om te handelen en lading mee te nemen. Omdat er verzanding optrad was de oude Haven niet meer te bereiken voor de schepen. Nadat de Noordoostpolder in 1942 werd drooggelegd, betekende dit het einde van Kuinre als havenplaats.

Meetstoel
Om de inpoldering van de Noordoostpolder te laten slagen moesten er diverse kanalen, dijken en wegen worden aangelegd. Het was natuurlijk belangrijk dat de plaatsbepaling van deze elementen exact werd bepaald. Vanaf deze zogeheten meetstoelen in het water konden deze punten nauwkeurig worden bepaald.

OSSENZIJL

Bekijk hieronder de fotos van het dorpje Ossenzijl – in natuurgebied Weerribben Wieden. Vanuit Ossenzijl zijn er schitterende fietsroutes en vaarroutes zowel richting Friesland en de Friese Meren alsook Nationaal Park Weerribben Wieden met plaatsjes als Giethoorn, Blokzijl, Muggenbeet, Wanneperveen, Blauwe Hand, Kalenberg, Sint Jansklooster en Vollenhoven.

Loading...